Bourazani

Τα νέα μας

Μπουραζάνι: Πέντε λόγοι για να επισκευθείς την περιοχή

 

Γεφύρι κόνιτσας

Το Μπουραζάνι

Είναι  μια  εκτεταμένη  ημιορεινή   περιοχή στα βορειοδυτικά του νόμου Ιωαννίνων που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, της Τύμφης και του μεθοριακού βουνού Νεμέρτσικα. Μικρά χωριά, αγροτικοί  οικισμοί και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου, εδώ και πολλούς αιώνες. Η υποδομή στην περιοχή είναι καλή, ενώ οι παροχές προς τους επισκέπτες συνεχώς βελτιώνονται. Φυσικά όμως τις εντυπώσεις κερδίζει το μοναδικό στο είδος του “Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι”.

Περιβαλλοντικό Πάρκο

Μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής) οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν είτε με λεωφορείο είτε με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο υπό την συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου. Κατά την διάρκεια της διαδρομής προς το Πάρκο Άγριας Ζωής αναφέρονται τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Κόνιτσας –Μπουραζανίου -Μολυβδοσκεπάστου, των Εθνικών Δρυμών- θέσεις Natura 2000 στην περιοχή και των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων. 

Εντός του Πάρκου Άγριας Ζωής υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια) και στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για την οπτικό-ακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ο κτηνίατρός του πάρκου ενημερώνει για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων καθώς και για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Μονή Στομίου

Η Ι.Μ. Παναγίας Στομίου, γνωστή και ως Παναγιά η Στομιώτισσα, είναι χτισμένη στη νότια όχθη της χαράδρας του Αώου, μεταξύ των βουνών Τύμφη και Τραπεζίτσα σε ένα ύψωμα με μαγευτική θέα μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου. Η προσωνυμία (Στομίου) αναφέρεται πιθανότατα στη φυσική διαμόρφωση της περιοχής, που σαν στόμιο ανοίγεται προς τη χαράδρα. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια μέσω Κόνιτσας, ακολουθώντας για μιάμιση ώρα περίπου τη διαδρομή στη δεξιά (νότια) όχθη του Αώου, από το ύψος της παλιάς γέφυρας μέσα στην επιβλητική χαράδρα του ποταμού και ανάμεσα σε πυκνές δασωμένες πλαγιές. Από τις σημαντικές μορφές που μόνασαν στη Μονή ήταν ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος, στο διάστημα που έμεινε εκεί (1958-1962), κατάβαλε -με τη συνδρομή επιτρόπων και άλλων- σημαντική προσπάθεια για την αποκατάστασή της.  Όλοι αυτοί οι λόγοι το καθιστούν ως ένα από τα πιο επισκέψιμα και δημοφιλή μοναστήρια της Ηπείρου.  

Δείτε σε χάρτη εδώ

Μονή Μολυβδοσκέπαστη

Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

Δείτε σε χάρτη εδώ

Κόνιτσα

Η Κόνιτσα (ή Κόνιτα στα βλάχικα) είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Κόνιτσας της Ηπείρου 64 χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων και κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Η Κόνιτσα είναι μία πόλη 4.000 κατοίκων χτισμένη κατά το παραδοσιακό στιλ της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Θα θαυμάσετε τα πέτρινα κτίσματα, τα παλιά αρχοντικά που κρατούν από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που αποτελούν πραγματικό στολίδι για την περιοχή, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια και τα πολυάριθμα πολιτιστικά μνημεία. Μία περιπλάνηση που αξίζει τον κόπο!!!

Δείτε σε χάρτη εδώ

 

 

Σχόλια